bijzondere kalenders en wenskaarten vind je in de

Ruimte nemen

Soms vraagt het leven eigenlijk om een ander tempo. Voor velen is het het eigen lijf door ziekte, ziekte of het overlijden van een naaste dat een signaal geeft. De impact van verlies en rouw is groot en raakt niet alleen het hart, maar vaak ook het lijf.

meebewegen

Van een misschien wel vol en druk bestaan van werkzaamheden en activiteiten die vaak vanuit de gewoonte worden gedaan, wordt er opeens gevraagd – of je wilt of niet – om werk of gewoontes los te laten en mee te bewegen met wat zich aandient. Er is niemand die je voorbereidt op wat er gaat komen. Wat vanzelfsprekend was is het opeens niet meer. Je mag er uiteindelijk helemaal je eigen weg in vinden, met of zonder ondersteuning, met vallen en opstaan. Het is een helse klus voor jou en voor je omgeving.

ziekte

Ik kan alleen maar voor mezelf spreken en mijn persoonlijke ervaring delen. Door ziekte werd ik nogmaals en nog meer gevraagd om te vertragen. Niet dat mijn leven een grote aaneenschakeling was van ‘automatische piloot activiteiten’, maar wel van ingrijpende gebeurtenissen die maakten dat ik meer aan het overleven dan aan het leven was.

ruimte is mijn redding

Ruimte is voor mij persoonlijk de redding geweest, ruimte die ik mezelf heb leren gunnen, ruimte om nog meer de innerlijke rust te vinden, om nieuwe ervaringen op te doen en om niet alleen maar te overleven, maar om weer echt te leven. Zo vond ik persoonlijk veel voldoening in schrijven.

bewuste keuze

Deels is ‘ruimte inbouwen’ inmiddels ook een bewuste keuze, omdat ik het nodig heb. Het is belangrijk voor mij. Ondanks meer rust in mijn leven is er wel eens stress en die stress wil ik de ruimte kunnen blijven bieden om tot rust te komen.

ruimte maken en ruimte nemen

Dat kan alleen ik doen door ruimte te maken of te nemen waar het kan. Ik heb, mede door beoefening van yoga, nog meer leren voelen wanneer ik tegen een grens aanloop en kies nog bewuster voor waar ik energie in steek.

Inmiddels, een aantal jaren verder durf ik hardop te zeggen dat het ruimte is die mij toekomt om er te kunnen zijn vooral voor mezelf en daardoor beter voor de mensen die mij dierbaar zijn en nodig hebben.

Zelfzorg pur sang.

Geen luxe, maar noodzaak.

Meer blogs lezen? Klik -> Blog

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00