bijzondere kalenders en wenskaarten vind je in de

Meeleven helpt

Toen ik tijdens een wandeling in de natuur mijmerde over een nieuwe blog kwam de titel ‘meeleven helpt’ in me op. Want ik heb de overtuiging dat dat zo is. Dat is ook een van de redenen waarom ik doe wat ik doe en er in deze blog aandacht aan schenk.

De schrijfsels die ik schrijf en de kaarten die ik maak, creëer ik omdat ik zelf heb mogen ervaren en ervaar, hoe waardevol het is dat er wordt meegeleefd en om zelf mee te leven met een ander. Toen ons gezin twee keer getroffen werd door de ziekte kanker heb ik dit heel sterk mogen ervaren. Meeleven helpt namelijk echt en het sturen van een kaartje is daar maar een klein en simpel voorbeeld van.

Je kunt altijd helpen
Ik heb het al vaker ‘geroepen’; Je kunt altijd helpen! Mijn eigen proces van woorden geven aan en rond verlies is ontstaan, omdat ik zoekende was. Zoekende naar een houvast dat niemand mij kan geven. Een houvast waar ik op terug kan vallen, een houvast dat me helpt om de rust en stilte in mezelf te hervinden, omdat deze weer eens zoek was door allerlei gebeurtenissen om me heen. Het schrijven is elke dag weer een cadeautje aan mezelf. Ik help mezelf hiermee.

We hebben elkaar nodig
En ja, je kunt ook altijd een ander helpen ook al heb je het gevoel even niet te weten hoe. Laat je gevoel spreken door het kleinste gebaar, laat weten dat je er bent voor de ander die het moeilijk heeft, eenzaam is, zich alleen voelt, pijn of verdriet heeft. En oh wat is het soms lastig om de juiste woorden te vinden.

Ik schreef het gedicht troosten, omdat verlies geen plekje nodig heeft, maar troost.

laat mij je troosten
laat mij er altijd voor je zijn
om je hand vast te houden
je tranen te zien stromen
eindeloos naar je te luisteren

laat mij je troosten
laat mij er altijd voor je zijn
om je te helpen omarmen
te leven met de pijn

Troosten is ook een prachtige vorm van helpen.
We zeggen niet snel ‘ik troost je wel’, terwijl we het wel degelijk doen. We leven mee en helpen daardoor. Want door te troosten voel je zelf en laat je de ander voelen, dat je er voor hem of haar bent.

Het is een geweldig gebaar dat helpt om pijn te verzachten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00